e86c958a71a2d5cc03b9be8681c7ae37.jpeg

Vragen over Ofyr

1.  Wat is een OFYR?

Een OFYR is een grote kegelvormige vuurschaal met een brede, platte rand die u als bakplaat/plancha gebruikt. De kegel ligt op een hoge sokkel.
In de kegel/vuurschaal stookt u een houtgestookt vuur waardoor de bakplaat van binnenuit wordt verhit en de plaat meerdere kooktemperaturen heeft.


2.  Hoe werkt de OFYR?

Maak de bakplaat schoon (indien u deze al eerder heeft gebruikt), maak een wigwam van gedroogd hout en steek daaronder aanmaakblokjes aan.
Wanneer de plaat warm begint te worden, krabt u deze eenvoudig schoon met een spatel om mogelijke olie- of vetresten van het vorige gebruik te verwijderen. Vervolgens wrijft u de plaat weer in met olie en doet u wat extra olie op de plaats waar u gaat bakken. Terwijl u bakt kunt u naar behoefte meer olie toevoegen.

Als het vuur in de OFYR goed brandt, duurt het nog ongeveer 30-45 minuten alvorens de maximale kooktemperatuur van circa 250-300 ̊C wordt bereikt. De plaat heeft nu een perfecte temperatuur om heerlijk te bakken en te grillen.


3.  Waar zijn de sokkel en de kegel van gemaakt?

Oorspronkelijk waren de kegel en de sokkel gemaakt van prachtig cortenstaal. Inmiddels is er ook een model met een betonnen voet: de OFYR Classic Concrete 100-100.


4.  Wat is cortenstaal?

Cortenstaal staat ook wel bekend als weervast staal. Kenmerkend voor Cortenstaal is enerzijds de bruinoranje roestkleur en anderzijds de lange levensduur. De levensduur is zo lang omdat de eerste corrosielaag verdere aantasting door roest tegenhoudt waardoor schilderen overbodig is geworden en onderhoud dus zeer gering is. Hoe meer u de OFYR gebruikt, hoe mooier hij wordt. Na verloop van tijd krijgt het staal een mooie, natuurlijke patinalaag.


5.  Hoe dik is het cortenstaal van de kegel en de sokkel?

De dikte van het staal is maar liefst 3 mm.


6.  Waar is de bakplaat/plancha van gemaakt?

De bakplaat is gemaakt van duurzaam plaatstaal.


7.  Hoe dik is de bakplaat?

De bakplaat heeft een dikte van 12 mm.


8.  Gaat de bakplaat niet roesten?

Dat kan gebeuren, maar is geen probleem. Roestvorming op de plaat (als gevolg van weinig gebruik of niet voldoende oliën) kan met een borstel of schuurapparaat verwijderd worden. De plaat ziet er dan weer als nieuw uit. Hoe vaker de plaat gebruikt wordt, des te beter deze tegen roest is beschermd omdat er regelmatig olie wordt ingebrand. Dus de beste manier om goed voor de OFYR te zorgen, is deze veel te gebruiken.

TIP: Na ieder gebruik in ieder geval de bakplaat na het reinigen nog een keer goed met olie inwrijven. De plaat is dan goed beschermd tegen eventueel roesten en direct klaar voor het volgende gebruik. 


9.  Wat zijn de afmetingen van de OFYR?

Omdat de OFYR Classic 100-100 het meest verkochte model is, vermelden we daar de afmetingen van: De sokkel is H 75 x B 50 cm en de afmetingen van de kegel zijn Ø 100 x H 25 cm. In totaal heeft de OFYR dus een hoogte van 100 cm. Een ideale werkhoogte.


10.  Wat is het gewicht van een OFYR?

Voor het meest verkochte model, de Classic 100-100, is het gewicht als volgt: De Sokkel weegt 38 Kg, de kegel weegt 25 Kg en de bakplaat/plancha weegt 59 Kg. Omdat de OFYR uit drie losse componenten bestaat, is deze toch heel eenvoudig te verplaatsen.


11.  Waar moet ik bij het eerste gebruik rekening mee houden?

Wanneer u voor de eerste keer een vuur stookt, is het noodzakelijk om de eerste 20-25 minuten een klein vuur te maken en dit pas hierna te vergroten. Doordat de plaat aan de binnenzijde beduidend warmer wordt dan aan de buitenzijde zal de plaat bij verwarming altijd hol trekken. Wanneer echter bij de eerste keer een te groot vuur gemaakt wordt, dan zal de plaat in de toekomst veel holler trekker dan wanneer dit vuur geleidelijk aan wordt opgebouwd. De plaat moet zich zetten. Na de eerste keer stoken is deze procedure niet meer nodig.


12.  Welke olie moet ik gebruiken?

Om te koken kunt u het beste plantaardige olie gebruiken met een hoge verbrandingsgraad, zoals zonnebloemolie. Voor een mooie bruin/zwarte kleur op de plaat is het raadzaam bij de eerste keer inbranden echter olijfolie te gebruiken.


13.  Kan ik ook houtskool gebruiken?

Ja, dat kan wel, maar het is minder leuk omdat u dan geen vlammen ziet. Bovendien is de kegel van de Classic 100-100 maar liefst 25 cm hoog. Dat betekent dat u dan behoorlijk wat houtskool nodig heeft.

Dit laatste geldt overigens ook voor haardhout. Houd u er rekening mee dat u het niet redt met één zakje hout voor een hele avond kookplezier. Zeker niet als u de OFYR na de barbecue nog als sfeermaker wilt laten branden. De kegel heeft behoorlijke afmetingen, dus afhankelijk van uw stookgedrag is er een aanzienlijke hoeveelheid hout nodig.


14.  Kan de OFYR heel het jaar door buiten blijven staan?

De OFYR heeft weinig onderhoud nodig. Hij kan het hele jaar door buiten staan zonder afdekking, wel moet er op gelet worden dat het gat in de kegel niet door bijvoorbeeld bladeren of as verstopt raakt.


15.  Moet ik de OFYR afdekken?

De OFYR kan het hele jaar door buiten staan zonder af te dekken, wel moet er op gelet worden dat het gat in de kegel niet door bijvoorbeeld bladeren of as verstopt raakt. Wilt u de kegel en bakplaat wél afdekken, dan kunt u de aanschaf van een deksel overwegen. Deze zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar.


16.  Is de OFYR eenvoudig te verplaatsen?

Dankzij de drie modulaire delen (sokkel, kegel en bakplaat) is de OFYR eenvoudig verplaatsbaar. De drie delen kunnen afzonderlijk van elkaar opgetild en verplaatst worden. Wilt u niet steeds de OFYR in delen verplaatsen, dan is de OFYR trolley een oplossing. De trolley is uitgerust met een viertal wieltjes waardoor verplaatsen kinderspel is. Zeker als de OFYR nog warm is...


17.  Hoe kan ik het vuur doven?

Het is het gemakkelijkste om het vuur uit zichzelf te laten doven of u kunt de optionele deksel op de plaat leggen om het doven te versnellen. Als u het vuur snel wilt doven, dan kunt u ook voorzichtig water in het vuur gieten (dit beschadigt de OFYR niet maar pas op voor rook en roetwater). LET OP: De OFYR kan nog uren na gebruik warm zijn.


18.  Hoe moet ik de OFYR schoonmaken?

Wanneer de bakplaat is afgekoeld tot een lauwwarme temperatuur, krab deze dan nog een keer schoon met de spatel. Het vuil kan eenvoudig in het vuur geschoven worden. Wrijf de bakplaat vervolgens nog een keer in met olie. De plaat is dan goed beschermd tegen eventueel roesten en klaar voor het volgende gebruik. De as kan simpel met een stoffer en blik uit de kegel verwijderd worden (zonder de plaat te verwijderen). Pas goed op dat de as volledig is afgekoeld wanneer deze wordt weggegooid.


19.  Hoe moet ik de OFYR onderhouden?

De OFYR heeft weinig onderhoud nodig. Hij kan het hele jaar door buiten staan zonder afdekking, wel moet er op gelet worden dat het gat in de kegel niet door bijvoorbeeld bladeren of as verstopt raakt.

De cortenstalen sokkel en kegel zullen naar verloop van tijd een steeds donkerdere roestkleur krijgen. Deze roestlaag is de bescherming tegen doorroesten. Sterkere roestvorming op de plaat (als gevolg van weinig gebruik of niet goed oliën) kan met staalwol of een staalborstel verwijderd worden. De plaat ziet er dan weer als nieuw uit. Hoe vaker de plaat gebruikt wordt des te beter deze tegen roest is beschermd, omdat regelmatig olie wordt ingebrand. Dus de beste manier om goed voor de OFYR te zorgen, is deze veel te gebruiken.


20.  Hoe lang gaat de OFYR mee?

Het is moeilijk om op deze vraag concreet antwoord te geven, maar het feit dat de OFYR is gemaakt van 3 mm dik cortenstaal (bakplaat 12 mm), zorgt voor een groot aantal jaren kookplezier.

Cortenstaal staat namelijk ook wel bekend als weervast staal. Kenmerkend voor Cortenstaal is enerzijds de bruinoranje roestkleur en anderzijds de lange levensduur. De levensduur is zo lang omdat de eerste corrosielaag verdere aantasting door roest tegenhoudt. De vuurschaal zal dus niet doorroesten.


21.  Is er bij de OFYR ook een handleiding inbegrepen?

Ja, bij aankoop van een OFYR is er ook een handleiding inbegrepen waaruit u de belangrijkste informatie kunt halen. U kunt de handleiding hier downloaden.


22.  Zijn er ook speciale OFYR recepten?

Jazeker! OFYR heeft onlangs een prachtig receptenboek uitgebracht waarin maar liefst 72 recepten staan vermeld. Samengesteld door de chefs Guy Weyts en Erik Sterckx en rijkelijk geïllustreerd met afbeeldingen geeft dit OFYR kookboek u voldoende inspiratie voor vele culinaire kookavonden.


23.  Heeft OFYR ook bijpassende accessoires?

De OFYR lifestyle bestaat uit het samen brengen van lekker eten en leuk gezelschap op een simpele, sfeervolle en stijlvolle wijze. Praktische accessoires van hoge kwaliteit mogen bij deze lifestyle zeker niet ontbreken.

OFYR heeft haar assortiment daarom uitgebreid met stijlvolle accessoires zoals bijvoorbeeld een OFYR grillrooster, een leren schort en OFYR handschoenen. Maar ook een oliekannetje en een spatel ontbreken niet.


24.  Kan ik een OFYR ook eerst huren?

Ja, u kunt bij Tiverdo een afspraak maken voor de huur van een OFYR Classic 100-100. Wij leveren de OFYR – compleet met de nodige accessoires – en u kunt er zelf op koken! Zo kunt u eerst zelf ervaren hoe fantastisch buiten koken op de OFYR kan zijn… Lees hier meer over het huren van een OFYR.


25.  Wordt de OFYR thuisbezorgd?

Jazeker, bij aankoop wordt uw OFYR netjes bij u thuisbezorgd en geïnstalleerd door ons.

MY CART